Cukorbetegként példaértékű siker a Roland Garroson!

Cukorbetegként példaértékű siker a Roland Garroson!

Alexander Zverev 2023-ban jelentette be, hogy gyerekkora óta 1-es típusú cukorbeteg.

Zverevnél nagyjából hároméves korában diagnosztizálták az 1. típusú cukorbetegséget, ami miatt állandó inzulininjekciókra szorul. Az ATP-nél eddig megengedték neki, hogy a néhány másodperc alatt elvégezhető injekciózást a pálya szélén hajtsa végre a különböző tornákon, ám a Roland Garros szervezői ezt nem engedélyezték számára.

Alexander Zverev (Hamburg, 1997. április 20.–) olimpiai bajnok német hivatásos teniszező. Ő a második legfiatalabb top 10-es játékos az ATP világranglistán. Zverev volt a 2018-as ATP World Tour Finals győztese, mellyel ő az évtized legfiatalabb év végi világbajnoka . Ő az egyetlen aktív játékos a Nagy Négyesen kívül, aki három ATP World Tour Masters 1000 győzelemmel rendelkezik. Zverevet a Nagy négyes tagjai méltó utódjuknak tekintik. Rafael Nadal jövendőbeli világelsőnek tartja, míg Novak Djokovic reméli,hogy túlszárnyalja őt. Zverev eddig 11 egyéni és 2 páros ATP trófeával rendelkezik.

Zverev tenisz családba született. Szülei, Irina és id. Alexander mindketten profi szovjet teniszezők voltak, és bátyja, Mischa szintén profi, legjobb helyezése 25. volt a világranglistán. Zverev korábbi junior világelső, és a 2014-es Australian Open verseny junior győztese volt. Hamar betört a profik közé is, 2017-ben az egyik legfiatalabb ATP Challenger Tour győztes volt. Tinédzserként két ATP bajnoki címet szerzett, és felülmúlta Roger Federert is. 20 évesen Djokovic óta a legfiatalabb játékos, aki debütált a top 20-ban. A 2020. évi nyári olimpiai játékokon egyéniben aranyérmet szerzett.

Zverev 2023-ban hozta nyilvánosságra, hogy 1. típusú cukorbetegségben szenved, emiatt pedig folyamatosan inzulin injekciókra szorul. Az ATP eddig megengedte neki, hogy a kispadon, a pálya mellett adhassa be magának a gyógyszerét, de a Roland Garros szervezői inkább az öltözőbe küldik ezzel, ami többször is zavart okozott már.

Voltak, vannak akadályok előtte a cukorbetegség miatt.

Alexander Zverev kikelt a Roland Garros szervezői ellen 2023-ban, szerinte teljes a zűrzavar a cukorbetegsége és az inzulin beadása körül. Sascha Zverev gyerekkora óta folyamatosan inzulinra szorul. Az ATP és a tornaszervezők valószínűleg már korábban tudhattak a betegségéről, de ennek ellenére a Roland Garroson teljes a zűrzavar körülötte.

A német teniszező elmondta, hogy egy hosszabb mérkőzésen akár ötször is be kell magának adnia a gyógyszerét, amit eddig az ATP engedélyével a pálya mellett meg tudott tenni. Most a Garroson viszont ezt nem engedték neki, hanem megkérték, hogy az egészségügyi szüneteket az öltözőben intézze. Már ez rendkívül furcsa, hiszen a 21. században nem kéne, hogy megütközzön bárki azon, ha valaki egy tűvel megszúrja magát a túlélése érdekében, de az, hogy a mérkőzés játékvezetője és supervisora sincs tisztában a pontos procedúrával, az egy ekkora tornán egészen döbbenetes.

A Dimitrov elleni nyolcaddöntő második játszmája után Zverev jelezte 

„Az ATP versenyein nincs ezzel gond, ott engedik, hogy a pálya mellett adhassam be magamnak az inzulint, itt nem. Azt mondták, hogy toalettszünetnek számít, ha bemegyek az öltözőbe, de erre kevés lesz a két lehetőség” – mondta Zverev.

A német szerint a Tiafoe elleni mérkőzésén a supervisor nem tudott a betegségéről, és teljesen kétségbe esett, amikor meglátta a kezében az injekciós tűt.

„Orvost akart hívni, hogy ő adja be nekem az inzulint, de aki nem specialista, nem tudhatja, hogy mennyit kell pontosan beadnom, ráadásul hároméves korom óta ezt csinálom” – fogalmazott Zverev a Dimitrov elleni találkozó utáni sajtótájékoztatón, ahol kitért arra is, hogy az őt érintő szabályokat jó lenne pontosítani.

„Nekem nincs gondom azzal, ha a pálya mellett adom be magamnak az inzulint, de a szervezők azt mondták, hogy ez furcsa lenne. Nem tartom helyesnek, hogy ezt mondják, nekem az inzulintól függ az életem. Megkérdeztem, hogy szerintük mégis mi ebben a fura. Tán azt hiszik, hogy doppingolok? Nem igazán volt annak a beszélgetésnek értelme”– idézte az érintettet a sajtótájékoztatóról beszámoló eurosport.hu.

Természetesen a téma a hivatalos, mérkőzés utáni sajtótájékoztatón is felmerült, ahol Zverev ismét kiemelte, hogy az őt érintő speciális szabályokat pontosan le kéne végre fektetni.
„Ma elszakadt a cérna és hangosan kértem a bírót, hogy mondja el rendesen, mit kell tennem. Semmi gond nincsen azzal sem, ha a pálya mellett kell megcsinálnom, hiszen csak néhány másodpercig tart, így még egyszerűbb is lenne, de azt mondták, hogy az furcsán nézne ki.
Nem tartom túl okosnak, hogy ezt mondják, hiszen az inzulintól függ az életem. Meg is kérdeztem, hogy mégis hogy néz ki, azt hiszik majd, hogy doppingolok? Az egész beszélgetésnek nincs semmi értelme.”
Zverev nemrég alapítványt is létrehozott, ami a cukorbetegséggel élő gyerekeket támogatja, hogy nekik már könnyebb dolguk legyen, mint neki volt kiskorában.

A közösségi médiában tette közzé örömhírét, az Alexander Zverev Foundation életre hívását, ami posztja szerint különleges nap az egész családja számára. Az alapítvány célja az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek támogatása, a 2-es típusú diabétesz megelőzése, az egészséges életmód népszerűsítése és az aktív életforma támogatása. Azért fog tevékenykedni, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek is inzulinhoz és kezeléshez juthassanak. Diabéteszesként azon fog dolgozni, hogy a gyerekek ne adják fel álmaikat, akármit is mondjanak mások.

Diabétesz coming out

A német RTL-nek adott interjúban elmondta, az alapítvány székhelye Hamburgban lesz, testvére, Mischa is a vezetőség tagja lesz, valamint szülei is segíteni fogják munkájukat. Egészen eddig titkolta, hogy diabéteszes, mert nem érezte magát teljes embernek, azt gondolta, ellenfelei erősebbnek tartanák magukat, ha tudnák, hogy ő cukorbeteg. Mára ez megváltozott, diabéteszével együtt érzi magát teljes embernek. Büszke magára azért, amit cukorbetegként elért, szeretné megmutatni a világnak, hogy ez az állapot nem szab határt a teljesítményének. Fiatalon sokan mondták neki, hogy a versenysport, különösen egy olyan nagy állóképességet igénylő sportág, mint a tenisz, a diabétesszel nem összeegyeztethető. Ehhez képest most mint a világ második legjobb teniszjátékosa nyilatkozott.

Az iskolában viccelődtek rajta és a készülékein, de amint egyre nagyobb sikereket ért el, az önbizalma is megerősödött. Mára elérte, hogy személyes sikereinek köszönhetően példaképpé válhat a gyerekek számára. Négyévesen még semmit nem értett belőle, miért kell inzulint szúrnia, miért kell a vércukorszintjét mérnie, a szüleire a legnagyobb tisztelettel néz máig, amiért mindig segítették az elmúlt két évtizedben.

Szeretné, ha senki nem venné el gyerekek álmait azért, mert diabéteszesek. Ha csak egy vagy két gyereknek tud segíteni álmai elérésében, már megérte létrehoznia az alapítványt, amit többre tart bármilyen trófeánál.

 

 

Mindezek mellett példamutató lehet minden sorstársának, hiszen a jelenleg gyógyíthatatlan betegség ellenére nem hagyta rá a sportot, sőt élsportot végez, 2024.-ben a Roland Garros döntőjépen több mint 3 órás meccsen lett 2. helyezett lett.

 

Óriási gratuláció neki, biztosan sokakat motivál a teljesítménye! Szegeden is van kezdeményezés épp tenisz témában:

 

Szegeden az Újszeged Egészségközpont is támogatja a cukorbetegek sportolását. A Gellért Szabadidőközpontban Klinikánk szakmai támogatásával speciális diabétesz oktatás indult, szakemberünkkel, Várkonyi Ákos-sal, aki ennek a speciális és a régióban egyedülálló csapatnak a vezetője, edzője.

 

 

Érdeklődés és jelentkezés a speciálisz diabétesz csoportba a  e.mail címen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: wikipedia,eurosport.hu

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO