Cukorbeteg vészhelyzetek a mindennapokban!

Cukorbeteg vészhelyzetek a mindennapokban!

Cukorbetegségegel kapcsolatos vészhelyzetek bárhol és bármikor előfordulhatnak. Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor valaki más, külső segítségére van szükség a kezeléshez. Szélsőséges esetekben az életmentő, ha a munkáltató és/vagy a munkatársak tudják, hogy cukorbeteg van a csapatban. Íme néhány tipp a diabétesz munkahelyen történő kézbentartásához.

A felnőtt és gyerek korban különböző vészhelyzetek kerülhetnek előtérbe. Attól iss fühgghet, hogy hány éve vagyunk cukorbetegek, és mennyi tapasztalatunk van már.

 Jogi háttér

Mielőtt a munkáltatóval beszélne a cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetekről, például a magas, vagy súlyosan alacsony vércukorszintről, legyen képben a jogaival. Egyetlen törvény sem írja elő, hogy kötelezően be kell számolni a főnöknek és a kollégáinak a cukorbetegségről. Kivéve akkor ha a munka típusa megköveteli, hogy egyes feladatok nem végezhetők el (pl. éjszakai műszak, főállású sofőrködés). Ha úgy dönt, hogy tudatja velük a helyzetet, akkor ezt az információt bizalmasan kell kezelniük. Az Ön döntése, hogy elmondja-e nekik, hogy diabétesszel él. Senki sem kényszerítheti arra, hogy megossza velük a személyes orvosi adatokat.

Döntse el, mennyire szeretné transzparenssé tenni a helyzetet! Csak azért, mert cukorbetegsége van, nem jelenti azt, hogy a teljes cég előtt ezt be kell jelentened. Íme néhány kérdés, amely segíthet eldönteni azt, hány embernek szeretne beszélni a diabéteszről, és hogyan kezelje őket megfelelően. 

  • Nyugodtan beszélhetek az egész cég előtt a cukorbetegségemről, vagy csak néhány megbízható munkatársamnak, vagy csak a főnökömnek, vagy meg akarom tartani magamnak az egészet?
  • Ismerem-e egyértelműen a kockázatokat azt illetően, ha senkinek sem mondom el a munkahelyemen, hogy cukorbeteg vagyok?
  • Ha úgy döntök, hogy nem mondom el senkinek a diabéteszt, mi a tartalék tervem? Működhet-e az, hogy felhívom/üzenetet írok a páromnak, házastársamnak, testvéremnek, szülőmnek vagy barátomnak, ha cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzet történik a munkahelyemen?
  • Ha úgy döntök, hogy nem mondom el senkinek a diabéteszt, és a munkahelyemen súlyos hipoglikémiát tapasztalok, amely külső segítséget igényel, mi a biztonsági tervem?

Ha megválaszolja a fenti kérdéseket, világos tervet dolgozhat ki a főnökével és munkatársaival való kommunikációval kapcsolatban. Miután eldöntötte, hogy kivel és mennyit szeretne megosztani, tartson rövid személyes megbeszéléseket az érintettekkel, hogy elmagyarázhassa számukra a helyzetet, és a legfontosabb információkat, amelyek vészhelyzet esetén segíthetnek nekik. Összeírtuk, mit érdemes megbeszélni a munkáltatóval, kollégáival a magas és a súlyosan alacsony vércukorszinttel, valamint a diabéteszes technológia esetenkénti kudarcával kapcsolatban

A cégektől, egészségügyi szakintézményekből lehet kérni olyan diabétesz, cukorbeteg SOS kártyát, amin jelezve van, hogy Ön cukorbeteg. Ezen kívül rengeteg eszköz mutathatja a diabéteszt. Karkötőktől kezdve vannak nyakláncok amin a diab jele és leírása látható, így külső ember számára is tudható, hogy mi lehet a baja a betegnek, hogyan tud segíteni esetlegesen az utca embere.

 

 Nade, hogy mi történik ha bekövetkezik a baj?

Sajnos előfordul, hogy egy diabos ember rosszul lesz az utcán, mert leesett a vércukra. Ilyenkor gyorsan felszívodó szénhidrátot kell fogyasztania mihamarabb. Amennyiben azonban már nem tud fogyasztani az u.n. súlyos hipoglikémia is bekövetkezhet amikor küldő segítségre van szükség.

A Népegyészségügyi Központ is felhívja a figyelmet a megfelelő segítségnyújtásra:

 

Amit látunk a képen is, létezik olyan "vész" injekció, amit patikában szakorvosi javaslatra tudnak megvásárolni, amit eszméletlen betegnél bárki be tud injekciózni, ezzel megmentve akár a cukorbeteg életét.

Ezt az injekciót minden cukorbetegnek javasoljuk, hogy hordja magával!

 

Magas vércukorszint

A vércukorszint emelkedésével a cukorbetegek különböző szövődmények kockázatának vannak kitéve. A munkahelyen számtalan dolog eredményezhet magasabb vércukrot: egy elszámolt étkezés, stressz, hormonok, a pumpa meghibásodása, a kanül eldugulása, stb. Bár tény, hogy a magas vércukorszint nem olyan súlyos, mint mondjuk egy munkahelyi hipózás, annál veszélyesebbé válhat, minél tovább nem kezelik azt. (Arról nem is beszélve, hogy a megemelkedett vércukorszint rossz közérzetet kelthet, és megnehezítheti a munkavégzést.) Íme néhány kérdés, amelyet érdemes feltenni magadnak a magas vércukor munkahelyi kezelése kapcsán, valamint arról, hogy kommunikálhatsz erről hatékonyan a csapattal:

  • Vigyek be inzulint a következő meeting-re? (Amennyiben pen-es)
  • Ha magas a vércukorszintem egy hosszú megbeszélés vagy munkavégzés során, hogyan javasolhat egy rövid szünetet, hogy beadhassa a szükséges inzulint? (Ez szintén penes kezelésnél lehet érdekes, de gond nélkül pár másodperc alatt beadható az inzulin meeting közben is.
  • Hol tárolhatom biztonságosan az inzulint, ha szabadban dolgozom? 
  • Ha naponta többször adok injekcióval inzulint, és attól tartok, hogy nem tudom mindig beadni azokat a munka során, az inzulinpumpa viselése javítana a munkahelyemen történő diab-kezelésen?
  • Hidratált maradok egész nap? Van víz a közelben?
  • Megosztottam-e a magas vércukorszintre figyelmeztető jeleket a megbízható munkatársaimmal, és tudattam-e velük, mire van szükségem, ha magas a vércukorszintem?

 

Súlyosan magas vércukorszint és ketoacidózisA súlyosan magas vércukorszint a 14,0 mmol/l körüli, feletti szint, amely potenciálisan ketonokkal is együtt jár. Minél hosszabb ideig nem kezelik a magas vércukorszintet, és minél magasabbra emelkedik, annál nagyobb a valószínűsége a ketonok kialakulásának, ami akár diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet. A súlyosan magas vércukorszinttel és a DKA-val kapcsolatban a következő kérdéseken gondolkodhatunk:

  • Megosztottam-e a rendkívül magas vércukorszint jeleit a megbízható munkatársaimmal?
  • Ha nem tudok segíteni magamon, tudja-e valamely munkatársam, hogy mikor kell inzulint és mikor kell glukagont beadni nekem?
  • Ha nem tudok magamon segíteni, tudják-e, kit kell hívniuk, ki a vészhelyzet esetén értesítendő személyem?
  • Ha inzulinpumpát használok, az meghibásodik a munkahelyemen, és nincs más eszközöm helyette, mi a tervem a helyzet megoldására? (Nálam egy nagyon kellemetlen, ügyeleten végződő incidens óta mindig van egy feltöltött pen, az irodában is).
  • Rendelkezek-e tartalék kanüllel, tartállyal, inzulinnal és elemmel a pumpámhoz?
  • A megbízható kollégáim tudják-e, hogyan kell ellenőrizni a szenzor által mutatott értéket, vagy hogy hogyan kell ujjbegyesen megmérni a vércukromat?

 

 

Amikor a technológia kudarcot vall...

A cukorbetegség kezelésére használt eszközök potenciális kudarca egy másik lehetséges vészhelyzet, amellyel a munkahelyen vagy bármely élethelyzetben találkozhat. Bármennyire is támaszkodhat a diabétesz technológiára a legtöbb esetben, néha mégis előfordulhatnak nem várt fennakadások. Semmiképp se  halasszuk a fogalalkozást ezekkel a helyzetekkel, ha meghibásodik a szenzor vagy a pumpa. Ezen kérdések tisztázása segíthet kezelni a technológiai vis maiorokat:

  • Van-e tartalékom mindenből a munkahelyemen vészhelyzet esetére? (szenzor, kanül, tartály, tapaszok, elemek, mérő)
  • Ha inzulinpumpát használok, tarthatok-e a munkahelyemen egy tartalék inzulintollat ​​vagy fecskendőt, és plusz inzulint?

Az egészség a legfontosabb. Soha ne hagyjuk, hogy cukorbetegség kezelés nélkül maradjon, és lehetőleg ne próbáljunk egyedül hazamenni, ha súlyosan magas vagy alacsony a vércukorszintje. Ezzel könnyen veszélybe sodorhatja magát de másokat is. Amikor a cukorbetegséggel kapcsolatos vészhelyzetekről van szó, egyedül Önön múlik, hogy mennyit oszt meg és kivel. 

Nálunk is vannak ilyen "cukorbeteg vagyok" kártyák, kérje kollégánktól amikor nálunk jár.

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO