Mire figyeljünk cukorbetegként a hőségben?

Mire figyeljünk cukorbetegként a hőségben?

A hidratáltságon túl számos tényezőre oda kell figyelnie egy cukorbetegnek a hőségben.

A nagy meleg nem előnyös az egészségünkre. Még egy teljesen egészéges embert is megviselhet. A frontok változásával a cukorszint is ingadozóbbá válik, mint a megszokottnál. 

 

  • Megfelelő mennyiségű folyadék

Bár nyáron mindenkinek többet kell innia, a cukorbetegekre ez fokozottan igaz. Fontos, hogy a bevitt folyadék cukor és alkoholmentes legyen, valamint ne legyen koffeintartalmú.

  • Diéta betartása

A diabéteszes betegeknek a szakember által előírt diétát évszaktól függetlenül be kell tartania. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy semmilyen szezonális élelmiszert, gyümölcsöt nem fogyaszthat, hanem azt, hogy ezeket nagyon okosan és tudatosan kell beépíteni az étkezésekbe.

  • Napozás

A túlzásba vitt napozás nemcsak a dehidratáció és a bőrleégés miatt elkerülendő, hanem a gyógyszerek miatt is. Vannak olyan készítmények, amely mellett kifejezetten tilos a napozás, mert az összetevők napfénnyel szembeni túlérzékenységet okozhatnak.

  • Gyakori vércukorszint mérés

A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a szokásosnál is többször érdemes ellenőrizni, különösen akkor, ha a beteg többet tartózkodik napon vagy a szokásosnál többet mozog.

  • Diabéteszes láb védelme

A nyári hőség és a lábbeli viselet nagy veszélyt jelent a diabéteszes láb szindróma kialakulásában. A nyitott lábbeliben – vagy ha a beteg mezítláb járkál – könnyen megsérülhet a láb, a talp. Cukorbetegség esetén rossz a vérkeringés, és a perifériális erek szenzoros működése is károsodik, így az apró sérüléseket a diabeteszes beteg nem veszi észre, hiszen nem érzi, ezek pedig súlyos fertőzést és talpi fekélyeket okozhatnak.

Hosszú távon ezek a kezeletlen sérülések végtag amputációhoz is vezethetnek. Éppen ezért kerülni kell a kavicsos terepet és minden olyan helyszínt, amely a láb vagy a talp sérüléséhez vezethet.

 

Mit tegyünk, ha diabéteszes beteg lesz rosszul a környezetünkben?

A rosszullét leggyakoribb oka a vércukorszint hirtelen lecsökkenése, az úgynevezett hypoglikéma, amely az inzulin túladagolásából vagy a rendszertelen étkezésből adódik. A segítséget nyújtónak elsőként azt kell felismerni, hogy diabéteszes betegről van szó – sok esetben a rosszullét tünetei más betegségre is utalhatnak.

Ezt jó esetben a beteg még tudja jelezni a segítségnyújtónak, de mindenképp tudatni kell a kiérkező szaksegítséggel is. Ha eszméletlen a beteg, akkor elsőként a közvetlen életveszélyt kell elhárítani, biztonságos testhelyzetbe kell helyezni a beteget. Fontos, hogy akkor se hagyjuk magára, amikor eszméleténél van, mert bármelyik percben romolhat az állapota.

Sok betegnél van valamilyen jelzés arra vonatkozóan, hogy cukorbetegségben szenved (pl.: igazolványába helyezett erre vonatkozó információ), illetve tart magánál olyan gyors felszívódású élelmiszert (pl. szőlőcukor), amely rövid időn belül segíthet állapota javulásában.

 

Ha hosszabb útra indulunk, tájékozódjunk előtte a célállomásról. Az utazás cukorbetegként blogban összefoglaltuk a legfontosabb tapasztalatokat, ami fontos lehet például egy repülőút kapcsán.

 

 

forrás: MTI és diabetescentrumszeged.hu szakorvosai

© IntroWeb | 2020 - Weboldal készítés, SEO